vineri, 2 aprilie 2010

Filmul Nuntii

La realizare unui film de nunta exista cel putin doua variabile. Prima este reprezentata de tehnica (camera, lumini, etc) si a doua care este cel putin la fel de importanta e operatorul (cameramanul) care de cele mai multe ori este si cel care realizeaza montajul.
Tehnica are importanta ei. O camera profesionala o sa va asigure o imagine clara si de calitate, dar acest lucru este conditionat de omul din spatele camerei. Un operator care-si cunoaste camera va putea obtine rezultatul cel mai bun in conditiile date, pe cand un amator nu o sa poata oferii o imagine "curata", oricat de avansata ar fi tehnica folosita. Deci prima conditie este sa avem un cameraman bine pregatit din punct de vedere tehnic. Oricine vrea sa invete sa utilizeze o camera profesionala va reusi in cele din urma. Dar este oare suficient?
Filmul unei nunti trebuie sa surprinda si emotiile participantilor, nu este doar un sir de imagini inregistrate cu trepied de la distanta. Nuntile nu se desfasoara in studiouri, nu urmeaza un scanariu prestabilit, poate aparea oricand neprevazutul. Adaptarea la neprevazut este atuul unui cameraman cu experienta, care va sti cum sa trateze orice situatie aparuta. In momentul in care poti reda atmosfera din momentele respective, emotia celor implicati inseamna ca ai filmat bine. Nu tine de tehnica si nimeni nu te poate invata sa faci asta.
Oricine prefera sa poata vedea o lacrima de bucurie si stralucirea din ochii mirilor chiar daca imaginea este putin "miscata" decat o imagine perfecta dar care nu spune nimic despre momentul respectiv.
Omul din spatele camerei poate sa va ofere sansa de a retrai peste timp emotia acelei zile sau poate sa va ofere doar un film plictisitor pe care-l veti abandona intr-un colt din biblioteca.
La o nunta in general se filmeaza mult, dar nu cantitatea este importanta. Vorbiti din timp despre montajul filmului. Limita de suportabilitate a unui om la vizionare unui film este undeva sub trei ore. Doua pana la trei ore sunt suficiente pentru a surprinde toate momentele importante din aceea zi, fara a plictisii privitorul. Scopul filmarii la o nunta nu este de a revedea cum matusa Marioara soarbe din supa. Ganditi-va la promisiunile facute in fata altarului, la rasetele voastre si ale invitatilor, la glume, toast-uri, dans si muzica. O sa va doriti cu siguranta sa le revedeti, si sa retraiti acele momente unice in viata voastra. Filmul nuntii va ofera acesta posibilitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu